top of page
NilofarHFoksidste version _MG_2157.jpg

Jeg har planer om at blive 100 procent dansk. Jeg vil gerne bidrage og være her med min familie. Og endda være aktiv i Socialdemokratiet. Det parlamentariske system her er en kæmpe inspiration. Men nu er mine tanker negative, fordi det ikke er sikkert, at jeg kan blive. Jeg er en af de 1200 somaliere, som har fået frataget opholdstilladelsen og risikerer at blive sendt tilbage til Somalia, hvor jeg ikke kan få min hjertemedicin, og hvor mit liv er i fare.

Det er fænomenalt at komme fra kaos og krig til Roskilde. Fra et land uden regering til bystyre og lokaldemokrati. Selv hvis myndighederne ikke giver mig min opholdstilladelse tilbage, vil jeg være politiker. Da krigen begyndte, studerede jeg økonomi, men måtte flygte over grænsen til nabolandet Uganda. Her genoptog jeg mine studier, men blev fanget af Al Shabab, da jeg ville besøge mine forældre og søskende i Somalia. Det lykkedes mig at flygte. Det var i 2013, og jeg var 45 år.

Nu har jeg fået godkendt min bachelor, så jeg er i gang med min master. Jeg er igen begyndt at vågne om natten med mareridt om ting, jeg har oplevet. Personer, der bliver tortureret. Tiden i fængslet forfølger mig igen, ligesom den gjorde i starten af min tid her, hvor min familie og min søn stadig var dernede. Jeg har set dem henrette kvinder og gamle mennesker for at skræmme folk til at følge dem.

Jeg er meget religiøs. Hvis ikke jeg holder fast i det, mister jeg mit liv. Jeg fortryder ikke, at jeg er flygtning. For jeg tror, at alt er skrevet ned på forhånd – før min skabelse. Jeg ved ikke, hvad der sker i morgen eller om ti år. Folk planlægger, men de kan ikke vide sig sikre. ”Mennesket planlægger, Gud udfører” er min filosofi.

50 år / mand / gift / barn / kandidatstuderende / International Public Administration and Policy / Roskilde / fra Somalia / kom til Danmark i 2014 / opholdstilladelse i 2014

Mohamed Ali Moalim

bottom of page