top of page
NilofarHFoksidste version _MG_2157.jpg

Jeg har boet 27 år i Bosnien og 28 år i Danmark. Se på mit hjem her. Dér er et gammelt bosnisk våbenskjold, og dér i hjørnet står et dansk flag. Er mit hjem så dansk eller bosnisk, eller er det begge dele? Jeg kan ikke sige, at jeg føler mig mere bosnisk end dansk. Jeg føler mig mere dansk. Jeg føler mig velkommen her.

Når man bor her, arbejder her, betaler skat her og stemmer her, så skal man føle sig hjemme her. Det er også logik. Mine kolleger siger også, at de ville betragte mig som bornholmer, hvis jeg havde børn med en bornholmsk kvinde.

Jeg har stadig min mor og min moster i Bosnien. Det er dét, for min generation er væk. Hvis jeg mødte nogen på gaden i Bosnien, ville vi ikke have noget tilfælles. Hvad skulle jeg tale med dem om? Jeg har mere tilfælles med dig. Det er logik. Jeg orker heller ikke at se tv fra Bosnien. Økonomien er dårlig, der er korruption overalt, og politikerne skændes. Men jeg snakker med min mor hver dag.

Vores liv og vores fremtid er her. Skal man så sidde og brokke sig og se tv fra Syrien, Eritrea eller Bosnien? Nej. Der burde ikke være forskelle på flygtninge og danskere. Jeg ved godt, at nogle har meget med i bagagen, men man bør lære sproget på 1-2 år og gå ud i verden og klare sig. Når man behandler folk som stakler, så bliver de stakler.

Når vejret er godt, går jeg ud og fotograferer. Det gør jeg stadigvæk, selvom jeg har boet på Bornholm i mange år. Tusindvis af steder på Bornholm er ikke opdaget endnu, og jeg bliver hele tiden ved med at opdage Bornholm. Det giver mig en glæde i livet.

55 år / mand / enlig / servicemedarbejder på Bornholmslinjen / Rønne / fra Bosnien / kom til Danmark i 1991 / fik opholdstilladelse i 1995 / blev dansk statsborger i 2001

Samir Bektas-Medeni

bottom of page