top of page
NilofarHFoksidste version _MG_2157.jpg

Jeg har levet mere af mit liv i Danmark end i Kosova, og selvom jeg har brugt mange kræfter på at kæmpe for den albanske sag, så bidrager jeg til det danske samfund, og jeg betragter ikke mig selv som fremmed i Danmark. Jeg har lidt accent, men mine synspunkter er ikke langt fra dine.

Som ung deltog jeg i demonstrationer for bedre vilkår for albanerne i Kosova, og på grund af mine politiske aktiviteter tilbragte jeg fire og et halvt år i fængsel. Da jeg kom ud, begyndte jeg at læse medicin, og jeg manglede kun to år, da jeg måtte flygte. I Danmark kunne jeg ikke få lov til at fortsætte min uddannelse, så jeg begyndte at køre taxa og fik senere en uddannelse som pædagog.

Min karriere blev ødelagt af politik, men jeg fortryder ikke mine valg, for intet er mere værd end frihed. Så længe mit folk ikke er frit, er alt andet ligegyldigt. Da albanske medier i slutningen af 90’erne blev lukket, startede min kone Emine og jeg en radiokanal, så vi kunne holde albanere i Danmark opdateret om situationen i Kosova. Man må tænke kreativt, hvis man vil være politisk aktivist på afstand, og gennem radioen forsøgte vi at mobilisere folk til at støtte den albanske befolkning. Efterhånden har radioens fokus ændret sig. I takt med at situationen i Kosova stabiliserede sig, begyndte vi at fokusere mere på livet i Danmark. Vi behandler emner som kultur og integration, og det afspejler nok meget godt, hvordan mit eget fokus langsomt har ændret sig. Men jeg drømmer stadig om at tage tilbage en dag.

56 år / i et forhold / børn / Brøndby Strand / uddannet pædagog / selvstændig taxachauffør / fra Kosova / kom til Danmark i 1989 / opholdstilladelse i 1990

Ibrahim Xhemajli

bottom of page