Føler jeg mig fremmed? Ja og nej. Jeg har oplevet racisme nogle få gange, men overordnet set føler jeg mig ikke fremmed, for jeg bor i et demokratisk land, som er præget af de værdier, jeg altid har kæmpet for. I Sudan blev jeg fængslet som 17-årig på grund af mit engagement på venstrefløjen, og under fængslingen mistede jeg synet som følge af tortur.
Jeg søger tilflugt i bøger. Litteratur giver mig identitet, plads til at tænke frit og nye forståelser af mig selv og verden. Jeg er vokset op med en far, der læste alt, hvad han kunne få fat på, og som lærte mig, at hvis man kun læser det, man har lov til at læse, bliver man dum. Da jeg var ni år gammel, satte det hemmelige politi ild til vores bogreol, men min far fortsatte med at skaffe bøger. For min far var det at læse f.eks. sovjetisk litteratur en trodshandling mod regimet.
I Danmark forbinder jeg bøger med frihed. Jeg er fri til at læse, hvad jeg vil, og dermed fri til at udvide min horisont i alle mulige retninger. Når jeg f.eks. læser Hans Kirks beskrivelser af det indremissionske miljø i Fiskerne, bliver jeg på én gang klogere på en specifik del af Danmark, som det så ud engang, samtidig med at jeg får indblik i nogle mere almene mekanismer, der gør sig gældende i religiøse fællesskaber overalt i verden. Den frihed til at tilegne sig viden burde alle mennesker have. Samtidig giver lydbogsformatet mig en form for frihed, som jeg ellers kan savne som blind, nemlig frihed til at klare mig selv og være uafhængig af andres hjælp.
33 år / mand / enlig / massør og underviser på massøruddannelsen for blinde / Frederiksberg / fra Sudan / kom til Danmark som kvoteflygtning i 2001