top of page

Mohamed Hassan

Soura

Man er altid fremmed et nyt sted. Jeg har ikke været udenfor i Syrien før, men fordi jeg går i skole, arbejder og deltager i samfundet her er jeg begyndt jeg at føle mig tilknyttet og oplever at mine holdninger og ideer forandrer sig i mødet med det danske.

Da krigen brød ud studerede jeg til landmåler, men universitetet lukkede, og som ung mand i Syrien kan du enten gå ind i en krig, som du ikke helt forstår, eller flygte. Jeg flygtede alene via Tyrkiet og Grækenland, og vidste der ikke var nogen vej tilbage. Jeg husker havet om natten, hvor bange jeg var for at blive ædt af hajer, og hvor smukt havet så var, da solen stod op. Det var nærmest en genfødsel, som fik jeg livet igen. Sikken en befrielse det var at komme til Europa, hvor det er mere trygt, og du kan sige hvad du har lyst til.

Jeg har både danske og udenlandske venner, også arabiske og syriske. Politisk er vi uenige – for dem er kurdere ikke rigtige muslimer - men i Danmark er det muligt at være uenige uden at slås, her er plads til alle.

Siden jeg kom har jeg været aktiv i DFUNKs bestyrelse og forskellige grupper. Jeg arbejder også på en fransk restaurant nord for Aarhus. Det er så hyggeligt, men det er svært at føle sig hjemme her, når flygtninge hele tiden bliver omtalt som et problem. Jeg bidrager som en dansker og gør mit bedste for at tilpasse mig. Hvis jeg bliver sendt tilbage til Syrien vil jeg igen være fremmed og skulle starte forfra. Jeg forsøger at fokusere på at jeg skal starte på ingeniørstudiet til sommer, og tror på det kommer til at ske.

Mohamed Hassan / 27 / single / studerende / Ryomgård / fra Syrien / kom til Danmark i 2014 / 5 års opholdstilladelse samme år

bottom of page