top of page

Jana Novak

Soura

Når jeg føler mig fremmed, er det på grund af sproget, så jeg er måske 20% fremmed. Men jeg er altid blevet målt på mine kvalifikationer som designer og som menneske, ikke på min baggrund, og det sætter jeg pris på.

Jeg er vokset op i et kærligt hjem med en mor og en far, som kyssede hinanden lige til det sidste, og jeg har altid gerne villet skabe en lige så kærlig familie selv. Jeg deler hus med min søn og hans familie, og det er en stor lykke for mig at være tæt på mine børnebørn. Gennem dukketeater, tegning og leg forsøger jeg at give den kreativitet, som har fyldt så meget i mit eget liv, videre til dem, og jeg bliver glad og rørt over deres fantasifulde påfund. Men mit familieliv er også forbundet med sorg. For 18 år siden gik min datter, og hun har ikke villet se mig siden. Hun har fortalt sin far, at det skyldes en episode, lige efter vi var kommet til Danmark, hvor jeg skulle have lukket hende inde i kælderen. Jeg forstår ikke, hvor den historie kommer fra, og ville gerne have mulighed for at tale med hende om det, for visheden om, at det hele kan skyldes en misforståelse, er ikke til at bære. Da min mor skulle dø, flyttede jeg ind hos hende. Jeg sov i en seng ved siden af hendes, og hun fortalte mig om sin barndom, sin ungdom, sit kærlighedsliv, alt.

I dag er der ikke noget, jeg mangler at tale med min mor om, og jeg tænker tilbage på tiden med stor kærlighed. Jeg ønsker, at jeg en dag kan tage en lige så smuk afsked med mine børn.

71 år / kvinde / enlig / børn / designer Hårlev / fra Tjekkoslovakiet / kom til Danmark i 1974 / opholdstilladelse samme år

bottom of page